Gå till innehåll

Frågor kring din pension?

pensionshjälpen ger vi hjälper och vägledning kring många av livets frågeställningar.

Den allmänna pensionen består av inkomstpension och premiepension. De flesta omfattas även av någon form av tjänstepension. Många svenskar har även avsatt kapital till privat pension. Detta sker vanligen genom sparande i pensionsförsäkring och/eller IPS. Dessa delar utgör din pension. Vissa pensioner är livslånga medan andra kan uttas temporärt under en kortare tid.

Den allmänna pensionen är normalt avsedd att utbetalas från och med 65 år men kan börja lyftas tidigast den månad man fyller 61 år (höjs stegvis till 64 år under åren 2020-2026). Om uttag sker tidigare än 65 år ålder reduceras pensionen dels då antalet pensionsgrundande inkomstår minskas och dels på grund av att tilläggspensionen reduceras

Så får du en bättre pension

Vad ska jag göra för att få en bättre pension? Enkla svaret är förstås att du behöver hålla dig frisk och jobba duktigt, betala skatt och säkerställa att du har tjänstepension tex via ett kollektivavtal / fackanslutning.

Många tänker att pensionering utomlands är trevligt. Bor du i ett annat land och får pension från Sverige ska du betala skatt i Sverige på den svenska pensionen. Vilken skatt du ska betala beror på om du är obegränsat eller begränsat skattskyldig.

Eftersom vi alla på något vis närmar oss pensionering så finns många frågor på detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.